YES-TR Yeşil Sertifika Danışmanlığı

İçerik

YeşilSertifika / YeS-TR

Ulusal Yeşil Sertifika Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilmekte olan; binanın çevre standartlarına göre tasarlandığını ve inşa edildiğini kanıtlayan bir yeşil bina derecelendirme sistemidir. AECO, uzman ekibi ile YES-TR yeşil sertifika danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır.

Yeşil Sertifika Nedir?

Çevre dostu ve sürdürülebilir binalara üçüncü ve tarafsız bir kuruluş tarafından verilen sertifikalara Yeşil Sertifika adı verilmektedir. Bakanlık tarafından verilen ve bir binanın sürdürülebilirliğe olan bağlılığını belgeleyen bir sertifika olarak da açıklanabilir.

Bu konuda danışmanlık yapabilmek için bakanlık tarafından belirlenen koşullar bulunmakta olup, uzmanlık sertifikası alınmalıdır. YESU olarak kısaltılan uzmanlık belgesine sahip olan kişiler ve kurumlar tarafından çevre dostu bina danışmanlık hizmeti verilebilmektedir. 

YESU tarafından yönetilen sertifikasyon süreci sonrasında, değerlendirme kuruluşu tarafından yapılan değerlendirme ile binaya veya yerleşmeye verilen belgeye denir.

YES-TR Hangi Projelere Alınabilir?

Yeşil Sertifika, yeni inşaatlar ya da mevcut yapılar için uygunluk göstermektedir. Bir adet yapıdan, mahalle ölçeğinde projelere kadar sertifikasyon mümkündür. Sertifika alınabilecek yapı tipleri oldukça geniştir: ofis, konut, hastane, hotel, okul, endüstriyel tesis ve diğer yapı türleri için sertifika alınabilir.

Küçük ya da büyük, her bir yapıda yapılacak sürdürülebilir iyileştirme dünyamız için emisyon, su ve doğal kaynaklar açısından faydalıdır. Dolayısı ile küçük ya da büyük her bina için öevre dostu bina sertifikasının alınması kurumsal sürdürülebilirliğin önemli bir adımıdır.

Binalarınıza YeşilSertifika almak, su, enerji ve atık açısından sürdürülebilir olmasını sağlamanın ve bunu belgelemenin en iyi yoludur. Yeşil bina sertifikası almanın çevresel faydalarının yanı sıra ekonomik faydaları da vardır. Yeşil bina sertifikası ile firmanızı pazarda daha rekabetçi hale getirebileceksiniz.

Binalar ile yerleşmeler için yeşil sertifika yönetmeliği kapsamında, yes-tr belgesi almak isteyen kurumlar AECO’nun yeşil bina sertifika için sunduğu hizmetlerden yararlanabilirler. Birlikte yol haritası çizmek ve projeniz hakkında görüşebilmek isteriz. Lütfen aşağıdaki formumuzu doldurun ya da bizimle iletişime geçiniz.

YeşilSertifika Uzmanı Kimdir?

Nitelikleri Bakanlık tarafından belirlenen ve Bakanlık veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitici kurum veya kuruluşlar tarafından verilen eğitimde başarılı olan kişilere verilen ümvandır.

YES - TR Sertifika Süreci Aşamaları Nelerdir?

Yeşil Sertifika’nın Bedeli Ne Kadar?

Ulusal YeşilSertifika Sistemi için kayıt ve değerlendirme bedeli dönem dönem değişiklik göstermektedir. Kayıt bedeli yapı başına alınmakta ve değerlendirme bedeli ise yapının alanına göre değişiklik göstermektedir ve Türkiye Çevre Ajansı tarafından belirlenmektedir. 

Projeniz için YeS-TR kayıt ve değerlendirme bedelleri ile danışmanlık ücretimizi içeren teklifimiz için web sitemizdeki formu doldurmanız yeterlidir. YES-TR Uzmanımız en kısa sürede teklif ile birlikte geri dönüş yapacaktır.

YeS-TR Teklifi

YeS-TR için AECO tarafından hazırlanan web sitemizde yer alan formumuza aşağıdaki butondan ulaşabilirsiniz.

Sertifikasyon Sürecinde Yer Alan Roller ve Önemli Notlar

Yeşil Sertifika Uzmanı (YESU)

Başvuru sürecinin ilk adımında yer alan YESU, bina veya yerleşme sahibi ile sözleşme imzalayarak süreci başlatır. Bu uzman, başvuru dosyasını hazırlar, gerekli belgeleri toplar ve YeS-TR değerlendirme kılavuzunda belirtilen kriterlere uygun olarak dosyayı düzenler. YESU, başvuru sahibinin gereklilikleri yerine getirmesine yardımcı olur ve dosyayı Değerlendirme Kuruluşu’na sunar.

Yeşil Sertifika Değerlendirme Uzmanı (YESDUM)

Değerlendirme Kuruluşu tarafından görevlendirilen YESDUM, başvuru dosyasını değerlendirir. YESDUM’lar, YeS-TR kılavuzunda belirtilen kriterlere göre dosyanın uygunluğunu kontrol eder ve gerekli görülürse ek bilgi veya belge talep edebilir. Değerlendirme sürecinde, YESDUM’lar, ilgili modüllerdeki uzmanlık alanlarına göre görev alırlar.

Değerlendirme Kuruluşu

Yeşil sertifika sürecini yöneten ve değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştiren temel kuruluştur. Bu kuruluş, başvuru dosyalarını alır, değerlendirme sürecini takip eder ve sertifika verilip verilmeyeceğine karar verir. Değerlendirme Kuruluşu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olmalıdır.

Kredi Sistemi

YeS-TR’de her bir kriter, belirli bir kredi değeri ile değerlendirilir. Binaların veya yerleşmelerin sertifika seviyesi, elde edilen toplam kredi miktarına göre belirlenir. Kriterlerin gerekliliklerini karşılamak, kredi kazanımını sağlar ve bu krediler sertifika seviyesini belirlemede önemlidir. Yeni ve mevcut yapılar için farklı kredi ağırlıkları ve derecelendirme sistemleri uygulanır.

Gönüllülük Esası

YeS-TR sistemi, genel olarak gönüllülük esasına dayanır. Ancak, bazı durumlarda yerel yönetimler veya diğer idari kurumlar tarafından zorunlu tutulabilir. Bu durum, özellikle belirli bölgelerdeki veya belirli proje türlerindeki yapılar için geçerli olabilir.

Modül Ağırlıkları

YeS-TR değerlendirme sistemi, farklı modüller altında toplanmış çeşitli kriterlere dayanır ve her modülün, toplam sertifika puanına etkisi farklıdır. Modül ağırlıkları, bina tipine (konut, ofis, eğitim, otel, sağlık, alışveriş merkezi, diğer) ve yapının yeni veya mevcut olmasına göre değişebilir. Örneğin, Bütünleşik Bina Tasarımı, Yapım ve Yönetimi (BBT), Yapı Malzemesi ve Yaşam Döngüsü (YMD), İç Ortam Kalitesi (IOK), Enerji Kullanımı ve Verimliliği (EKV) ve Su ve Atık Yönetimi (SAY) gibi modüllerin ağırlıkları farklılık gösterir.